Blogi

Neljällä vinkillä parempi video

15.11.2018

Olet varmasti törmännyt internetissä erilaisiin sisältöihin - tekstiin, kuvaan, ääneen ja musiikkiin, sekä nämä kaikki yhdistävään videoon. Video on monipuolinen ja usein myös tehokkain markkinointiviestinnän muoto. Videolla herätät hetkessä katsojan mielenkiinnon ja huomion, rakennat mielikuvaa tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä ja välität sanomasi tehokkaasti katsojalle. Onko markkinointivideoiden tehokkuus jo valjastettu yrityksessäsi? Tässä muutamia vinkkejä verkossa jaettavan videon tuotantoon:

 

Kalusto

 

Videoiden tekoon et tarvitse kallista kamerakalustoa. Nykyajan älypuhelimet sisältävät verkkokäyttöä varten aivan riittävän hyvän kameran ja prosessorin. Huolehdi kuitenkin siitä, että videon ääni on kirkas ja selkeä, varsinkin jos äänitys sisältää puheääntä! Katsotko itse mieluummin videota, jonka kuva on terävä, mutta puheesta ei saa selvää kuin videota, jonka kuva on rakeinen mutta puhe ymmärrettävää ja selkeää? Puheääntä ei videossa aina kuitenkaan tarvita tai sen voi joissain tapauksissa joko jälkiäänittää tai korvata kokonaan tekstillä.

 

 

 

Suunnittelu

 

Mieti etukäteen, missä videota käytetään. Onko kyse markkinointivideosta, tuote-esittelystä vaiko henkilökunnan tiedotus- tai opetusvideosta? Video tulisi räätälöidä jokaista käyttötapaa varten omanlaisekseen. 10 minuutin yksityiskohtainen opetusvideo voi toimia huonosti mainosvideona, ja päinvastoin.

 

Pidä suunnitteluvaiheessa mielessäsi myös se, kuka videon näkee eli videon kohdeyleisö. 18-vuotiaalle diginatiiville suunniteltu räiskähtelevä ja nopeatempoinen seitsemän sekunnin pituinen some-video voi vaikuttaa pk-yrityksen johtoportaassa istuvaan päätöksentekijään aivan eri tavalla kuin oli tarkoitus.

 

Myös julkaisualusta, jolla video jaetaan, tulee ottaa huomioon videon suunnitteluvaiheessa. Käytännöt eri sosiaalisen median kanavissa voivat vaihdella, ja esimerkiksi YouTube ja Facebook laskevat videoiden näyttökerrat keskenään eri tavalla.

 

Videoiden tekstitys on yleistynyt somessa. Tekstityksen avulla katsoja voi katsoa videon julkisella paikalla ilman ääniä ja pelkoa siitä, että kanssamatkustajat hermostuvat niihin. Hyvin suunnitellut ja sommitellut, napakat tekstit myös herättävät katsojan mielenkiinnon tehokkaasti.

 

Tuotanto

 

Perinteisen videon tuotantovaiheessa kannattaa aiemmin mainitun äänen lisäksi huomioida myös valaistus. Jos videollasi esimerkiksi haastatellaan asiantuntijaa, kannattaa asiantuntija sijoittaa valoisaan paikkaan varjoisan nurkan sijaan, tai valaista kohde erillisillä valoilla.
 

Muita asioita, jotka kuvaustilanteessa on hyvä muistaa ovat kameran sijoittaminen suoraan, kameran tarkennus kohteeseen, valkotasapaino ja ns. hännän jättäminen otoksen alkuun ja loppuun. Hännän jättämisellä tarkoitetaan sitä, että kuvaaminen aloitetaan joitain sekunteja ennen toimintaa ja lopetetaan joitain sekunteja toiminnan jälkeen. Tämä helpottaa leikkausvaiheessa!

 

Videon mielenkiintoisuutta voi lisätä kuvakulmien vaihteluilla ja ns. kuvituskuvilla eli esimerkiksi tuotteen yksityiskohdista tai miljööstä otetuilla videoklipeillä, jotka lisätään leikkausvaiheessa elävöittämään, havainnollistamaan ja rytmittämään videota.
 

Halutessasi voit myös unohtaa perinteisen videon teon ja kokeilla vaikkapa suorana lähetettävää Facebook Live-videota!

 

Jotta tärkein ei unohtuisi…

 

Juuri millään edellä mainituista ei ole merkitystä, jos videollasi ei ole sitä tärkeintä, eli sanomaa tai sisältöä! Mitä haluat videollasi sanoa? Mikä on videon tavoite? Mitä parhaimmassa tapauksessa tapahtuu, kun katsoja on lopettanut videon katsomisen? Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä, jos haluat markkinointivideon oikeasti onnistuvan. Markkinointivideon suunnittelu helpottuu, kun sen suunnittelee näiden kysymysten pohjalta!

Ota yhteyttä, niin me autamme sinua videoiden tuottamisessa, oli kyse sitten lyhyestä mainoksesta, yksityiskohtaisesta palvelun esittelystä tai mistä muusta tahansa!

 

Viestintätoimisto VCA Oy on Helsingin Punavuoressa sijaitseva viestintätoimisto, jolta taittuvat niin perinteinen kuin digitaalinenkin markkinointiviestintä video- ja muine sisällöntuotantoineen, sekä muun muassa yritysviestintä, graafinen suunnittelu ja tutkimukset. Voit tutustua VCA:n tuottamiin videoihin tästä linkistä.

 

 

Kai Filppula

Digitaalisen viestinnän suunnittelija

Please reload

Hyvä asiakassuhde vaatii enemmän kuin viestinnän osaamisen

4.3.2019

1/3
Please reload

Viimeisimmät uutiset
Please reload

Archive
Please reload

© Viestintätoimisto VCA Oy

info@vca.fi   |   Punavuorenkatu 2 A 3, 00120 Helsinki   |   Rekisteriseloste

  • Facebook Basic Black
  • Black LinkedIn Icon